Toimituskulu aina 5.90€ ja yli 59€ tilauksille ilmainen toimitus!

Tarvitseeko koirani vitamiinilisää?

PVM

Mistä tiedät tarvitseeko koirasi vitamiinilisää? Koiran elimistö ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvittavia ravintoaineita, vaan niitä on saatava ravinnosta.

Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita tarvitaan useissa elimistön prosesseissa
Elimistö tarvitsee vitamiineja mm. lihasten, luuston, ihon ja limakalvojen rakentumiseen, aineenvaihduntaan, energiantuotantoon sekä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Osa vitamiineista toimii myös yhdessä, esim. tehostaen sen toimintaa jonkin toisen vitamiinin kanssa. Kivennäisaineista välttämättömiä on n.18 ja ne jaetaan makro- ja mikromineraaleihin, joista jälkimmäisiä kutsutaan hivenaineiksi. Kivennäisaineita tarvitaan mm. luuston, lihasten, hermoston, solujen, kudosten, nestetasapainon, kasvun ja lisääntymisen normaaliin toimintaan.

Lähes kaikki markkinoilla olevat täysruuat täyttävät vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset, mutta laadulliset erot ravintoaineissa (ainesosat, proteiinilähteet jne.) voivat olla merkittäviä. Terveen kotikoiran ravintoainetarve täyttyy yleensä koiran syödessä teollista täysravintoa, mutta toisinaan koiran ravitsemusta on tarpeen tukea lisäravinteilla. Ravintoaineiden tarpeeseen vaikuttavat koiran eri elämänvaiheet kuten ikä, aktiivisuus, sairaudet, tai koti/raakaruokinta.

Koiran elimistö ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvittavia ravintoaineita, vaan niitä on saatava ravinnosta. Laadukas ja koiran erilaiset tarpeet huomioiva ruokavalio on kaiken perusta, lisäravinteilla tuetaan sitä tarvittavilta osin.

Vitamiinit ja mihin ne vaikuttavat

A-vitamiini:
näkökyky, iho, turkki (A-vitamiinin puutos on koirilla harvinaista)
B1 (tiamiini): energia-aineenvaihdunta, hermosto
B2 (riboflaviini): iho, turkki, kynnet, energia-aineenvaihdunta
B3 (niasiini): energia-aineenvaihdunta, antioksidantti
B5 (pantoteenihappo): energia-aineenvaihdunta, ihon toiminta, steroidihormonien muodostuminen
B6 (pyridoksiini): energia-aineenvaihdunta, punaisten verisolujen muodostuminen, hermoston toiminta
B7 (biotiini): energia-aineenvaihdunta, iho, turkki, kynnet, anturat
B9 (folaatti): ravinteiden imeytyminen, veren solujen muodostaminen, tiineyttä edistämään/siitoskoirat, toimii yhdessä B6 ja B12-vitamiinien kanssa
B12 (kobalamiini): valko- ja punasolujen muodostaminen, hermosto
C-vitamiini: antioksidantti, edesauttaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä, kudosten muodostus, energia-aineenvaihdunta, immuunipuolustus
D-vitamiini: immuunipuolustus, luusto, kalsium-fosforitasapainon ylläpito, lihasten toiminta. D3-muoto on kuusi kertaa tehokkaampaa kuin D2.
E-vitamiini: antioksidantti, energia-aineenvaihdunta, kasvu, kehitys, hormonitoiminta

Mineraalit ja mihin ne vaikuttavat

Kalsium ja fosfori: luusto, solujen toiminta, hermosto, veren hyytyminen, hormonieritys, lihakset
Magnesium: energia-aineenvaihdunta, hermosto, lihakset
Rauta: tärkeä veren hemoglobiinille, tärkeä lihasten myoglobiinille
Sinkki: immuunijärjestelmä, iho, turkki, anturat, haavojen paraneminen, kasvu, lisääntyminen. Sinkkiä on yleensä vaikea saada tarpeeksi edes täysravintoa syövillä koirilla.
Natrium, kalium ja kloridi: elektrolyytteja, nestetasapainon ylläpito, hermosto, lihakset
Mangaani: luusto, hermosto. Eniten viljoissa, vähän lihassa. Koirien ravitsemuksessa ei ole välttämättä lainkaan viljoja ja silloin mangaanin saanti voi olla vähäistä.

Aktiiviset työ- ja harrastuskoirat

Fyysinen harjoittelu, raskaat kilpailusuoritukset ja stressi lisäävät koiran vitamiinien tarvetta. Antioksidantit suojaavat elimistöä rasvojen hapettumiselta ja vähentävät oksidatiivista stressiä, usein työ- ja harrastuskoirilla erityisesti E-, C- ja B-vitamiinien tarve on lisääntynyt. Koira ei voi muodostaa itse E-vitamiinia ja sen tarve kasvaa ruuan rasvapitoisuuden noustessa. E-vitamiini (varsinkin alfatokoferoli) on turvallisin rasvaliukoisista vitamiineista, eikä E-vitamiinin aiheuttamia yliannostuksia ole raportoitu koirilla. Myös kivennäis- ja hivenaineiden imeytyminen saattaa heikentyä vapaiden rasvahappojen määrän lisääntyessä, jolloin esimerkiksi kalsiumia, rautaa, sinkkiä, kuparia, magnesiumia ja mangaania on hyvä lisätä ruokavalioon. L-karnitiinilisää voidaan käyttää aktiivisilla koirilla ravintoon silloin kun koiran energiantarve on lisääntynyt, koska se auttaa muuntamaan rasvaa energiaksi.

Hyppylajit ja muut kovat fyysiset lajit voi laittaa nivelet ja sidekudokset kovalle kulutukselle. Lisäämällä ruokavalioon Omega3-rasvahappoja sekä nivelvalmisteita , jotka sisältävät glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, voidaan tukea nivelten normaalia toimintaa ja mahdollisesti hidastaa vaurioiden syntyä. Työ- ja harrastekoirien jaksamiseen ja palautumiseen suorituksesta voidaan käyttää siihen tarkoitettuja lisäravinteita. Tästä on oma kirjoitus, jonka voit lukea täältä.

Aktiiviselle työ- ja harrastekoiralle löydät sopivia lisäravinteita:
Giom Multivitamiini, Giom Kalsium +D3, L-karnitiini, Mamut Pre-Drink (energiaa ja nesteytystä ennen ja suoritusten välissä), Mamut Recovery (tehokkaaseen palautumiseen), Nivel+ sekä laadukkaat Omega3-rasvahapot

Tiineys ja imetys

Tiineyden ja imetyksen aikana vitamiinien tarve voi olla moninkertainen normaaliin tilanteeseen verrattuna ja silloin vitamiinilisät ovat hyvä täydennys koiran ruokavalioon. Laadukasta ja hyvin sulavaa kuivaruokaa syövä koira ei välttämättä tarvitse mitään lisiä, mutta raaka- tai kotiruokaa syövien kohdalla tulee varmistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävyys, erityisesti E- ja B-vitamiini, kalsium ja Omega3-rasvahapot.

Tiine/imettävälle koiralle sopivat lisäravinteet:
Giom Multivitamiini, Giom Kalsium +D3, Omega3- rasvahapot

Raakaruokinta tai kotiruokaa syövät koirat

Raaka/kotiruokinta on erittäin suosittua ja eri ruokintamalleja löytyy lukuisia. Toiset suosivat puhtaasti raaka- tai kotiruokaa, toiset ovat ns. 50/50 mallilla eli tällöin ruokitaan raaka/kotiruoan lisäksi 50% päivän saannista teollisella täysravinnolla. Oli mallina mikä tahansa näistä, ruokinnassa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään D-vitamiinin, sinkin, kalsiumin, A- ja E-vitamiinien, Jodin sekä rasvahappojen saantiin.

Raaka/kotiruokaa syövälle koiralle sopivat lisäravinteet:
Giom Multivitamiini, Giom Kalsium +D3, Omega3-rasvahapot

Sairaudet tai yleiskunnon heikentyminen sekä ikääntyminen

Myös joissain sairauksissa ja yleiskunnon heikentyessä vitamiinien tarve kasvaa. B-vitamiineja voidaan lisätä ruokavalioon erilaisissa suolisto- tai haimaongelmissa ja hermostoperäisissä sairauksissa. Iho- ja turkkiongelmiin voidaan lisätä erityisesti E-vitamiinia, sinkkiä, biotiinia, metioniinia sekä Omega3-rasvahappoja. L-karnitiinia käytetään sydänongelmaisille tehostamaan sydämen toimintaa, kuten myös ylipainoisille koirille tehostamaan rasvan muuntamista energiaksi. Luunmurtumissa/leikkausoperaatioiden tukihoitona antioksidantit sekä kalsiumlisä voivat olla tarpeellisia lisiä ruokavalioon. Yleiskunnon heikentyessä hyviä ns. yleisvitamiineja ovat antioksidantit, kuten E-, B- ja C-vitamiinit.

Ikääntyvän koiran ravitsemustarpeet muuttuvat ja näin ollen myös ruokinnan tulisi mukautua vanhuuden tuomiin muutoksiin. Seniorikoirilla voi ikämuutosten lisäksi olla perussairauksia, jotka lisäävät ravintolisien käytön tarvetta. C- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja ja ne suojaavat myös ikääntyvän koiran elimistöä haitalliselta hapettumiselta ja vaikuttaa hyvän immuunipuolustuksen ylläpitämiseen. Myös raudan, sinkin, kuparin, mangaanin , kalsiumin sekä A- ja D-vitamiinien tarve saattaa kasvaa. Ikääntyvälle koiralle kannattaakin antaa esimerkiksi monivitamiinilisää, vaikka koira söisi vain teollista täysravintoa. Ruokavalioon voidaan lisätä myös nivelterveyttä ylläpitäviä lisäravinteita, kuten glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja hyvälaatuisia rasvahappoja.

Sairauksissa/yleiskunnon ylläpitoon tai koiran ikääntyessä sopivia lisäravinteita:
Giom Multivitamiini, Giom Kalsium +D3, Giom Biotiini, Giom L-karnitiini, Omega-3 rasvahapot, Nivel+

Lisää
artikkeleita