Toimituskulu aina 5.90€ ja yli 59€ tilauksille ilmainen toimitus!

Koiran nivelten hyvinvointi

PVM

Miten koiran niveltervettä voi ylläpitää.

Nivelten hyvinvointi on hyvin kokonaisvaltainen juttu, koira on kokonaisuus ja yksi asia johtaa toiseen. Koiran ikä, kunto, rakenne, terveys, liikuntatottumukset, geenit, ruokinta ja muut ulkoiset tekijät vaikuttavat koiran nivelten hyvinvointiin, ja toki muuhunkin hyvinvointiin yleisesti. Korkealaatuinen ruoka koiran kaikissa ikä- ja elämänvaiheissa on tärkeää. Liike -kuitenkin se nivelille kaikkein tärkein. Liikunta edesauttaa nivelten terveyttä ja pitää myös koiran psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolta. Hyvää nivelterveyttä voi ylläpitää tai ehkäistä, mutta aina sekään ei auta ja koiralle voi tulla erilaisia nivelongelmia.

Miten voisi ylläpitää hyvää nivelterveyttä?

Koiralla on noin 300 luuta, jotka liittyvät toisiinsa nivelillä tai rustoliitoksilla. Luita yhdistävät ligamentit ja lihakset kiinnittyvät luihin jänteiden välityksellä. Luusto muodostaa koiralle raamit ja suojaa kehon kudoksia ja tärkeitä sisäelimiä. Luiden päissä on nivelpinta ja sitä suojaa paksu ja pehmeä nivelrusto, joka muodostaa liukuvan ja iskuilta suojaavan pinnan. Niveltä ympäröi nivelkapseli, jonka sisällä on nivelneste eli synoviaalineste, jonka tehtävä on antaa ravintoa ja liukastetta nivelrustolle. Nivelet saavat aikaan erilaisia liikkeitä, kuten ojennuksen, koukistuksen, kiertämisen, lähennyksen ja loitonnuksen.

Koiralla on noin 500 lihasta, joista noin 300 liikuttaa raajoja. Lihaksisto tuottaa kehon liikkeen ja voiman sekä osallistuu myös lämmöntuotantoon. Lihaksisto liikuttaa luita ja taivuttaa nikamia sekä niveliä. Takaosasta tulee voima ja vauhti, etuosa huolehtii liikkumisen suunnasta ja iskunvaimennuksesta. Häntää ja päätään koira käyttää juoksemisen tasapainottamiseen. Etuosalla lepää yli puolet koiran painosta, rodusta ja rakenteesta riippuen.

Nuoret

Nuori pentu

Nuorien koirien kohdalla harva meistä ajattelee vielä nivelterveyttä. Koiralla on ensimmäisen vuoden aikana kiihkein kasvukausi, jonka vuoksi liikunnan ja levon suhde korostuu entisestään. Nuoren koiran on hyvä antaa liikkua paljon omaehtoisesti, vaihtelevassa maastossa, jossa koira voi samalla kehittää kehonsa hallintaa. Lihaskunnon ja tasapainoisen liikkumisen kehittäminen on tärkeää nuoresta pitäen, jotta koira kestää tulevaisuudessa rasituksen vaatimukset esim. harrastelajeissa. Perusta siis kuntoon. Kannattaa muistaa, että nuori ”valmistuu” vasta noin 2-3 vuoden iässä, jonka vuoksi liikunnan määrää ja kuormittavuutta kannattaa lisätä pikkuhiljaa portaittain. Ennen kuormittavan harrastuslajin aloittamista voi koiran käyttää eläinlääkärillä niveltarkastuksessa, jolloin mahdolliset muutokset voidaan poissulkea ja harrastus voidaan aloittaa hyvillä mielin.

Myös koiran rakenteella on merkitystä

Oikeassa asennossa olevat nivelpinnat, jänteet ja lihakset ehkäisevät niille kohdistunutta rasitusta. Ylirasitus voi aiheuttaa rasitusvammoja ja kulumia niin lihaksistoon, jänteisiin ja niveliin. Eri harrastelajit asettavat koiran rakenteelle erilaisia vaatimuksia ja siksi laji kannattaakin valita oman koiran ominaisuuksien mukaan. Eri lajeja löytyy paljon ja vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin. Vaihtoehtoja eri harrastelajeista kannattaa tutkia esim. Kennelliiton sivuilta tai oman rotuyhdistyksen tarjonnasta.

Toisinaan nivelten hyvinvointi vaatii erityistä huomiota

Nivelrikko

Nivelrikko on koirilla hyvin yleinen tuki- ja liikuntaelinsairaus, vaivaten jopa viidesosaa kaikista koirista. Nivelrikko aiheuttaa edetessään myös kroonista kipua ja se johtaa koiran liikkuvuuden vähenemiseen ja elämänlaadun huononemiseen. Vaikka sairautta ei voi parantaa, niin sen etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lieventää. Erilaisia hoitomuotoja nivelrikon hoitoon ovat akupunktio, fysioterapia, hieronta, lääkehoito, lääkeainepistokset, PRP ja leikkaushoidot.

Nivelrikon tukihoitoon tarkoitetuista ravintolisistä omega3-rasvahapot (EPA ja DHA) ja nivelille tarkoitetut rehulisät (glukosamiini, kondroitiinisulfaatti) ovat eniten käytettyjä. Nämä ovat nivelruston rakennusaineita. Rasvahappojen, erityisesti omega3- rasvahappojen, on todettu vähentävän tulehdusreaktiota nivelessä. vähentämään nivelessä olevaa tulehdusreaktiota. Tutkimustietoa koirilla käytettävistä ravintolisistä on jonkin verran, mutta tieto on ristiriitaista. Osa koirista näyttää kuitenkin selvästi hyötyvän ravintolisien käytöstä.

Seniori

Ikääntyvällä koiralla on erityistarpeita.

Keskimäärin 7-vuotias koira katsotaan ikääntyväksi. Pienillä koirilla seniori-ikä tulee myöhemmin, jopa vasta 10-vuotiaana, kun taas isoilla roduilla 5-6-vuotiaana. Iän myötä liikkuminen voi hidastua, koira näyttää jäykältä eikä halua liikkua enää niin paljon. Kannattaa varmistua onko kyseessä ”vanhuus” vai sairaus. Liikkumisen haluttomuuden muutokset voivat kieliä esim. nivelrikosta, kivusta tai muista sairauksista. Ikääntyvä koira kannattaakin käyttää vuosittain eläinlääkärissä senioritarkastuksessa, jossa huomioidaan kokonaisvaltaisesti iän tuomia muutoksia ja niihin voidaan puuttua hyvissä ajoin. Esimerkiksi huonontunut nivelterveys näkyy ulospäin monesti vasta silloin kun tulee oireita. Liikuntakyvyn ylläpitäminen onkin erittäin tärkeää nivelterveyden ja lihasten toimintakyvyn kannalta. Liikkuminen pehmeällä alustalla esim. metsässä, uiminen, kahlaaminen, ylipainon välttäminen ja ylipäänsä säännöllinen liikunta auttaa ikääntyvän koiran hyvässä kunnossa pitämistä. Monesti nivelrikko on ikääntyvän koiran vaiva ja siksi nivelvalmisteita ja rasvahappoja voi lisätä koiran ruokavalioon seniori ikään tultaessa.

Urheileva, harraste- ja käyttökoirat tai muuten aktiivisesti liikkuva koira

Koiran aktiivinen liikkuminen tai harrastuslaji voi tuoda erilaisia haasteita monellakin eri osa-alueella. Kuormittava liikunta, treenit, iskut nivelille, hypyt, suunnanmuutokset, metsästys- tai kilpailukausi. Kaikki tämä vaatii sen hyvän perustan, riittävän hyvän fysiikan suhteessa liikunnan vaatimiin tarpeisiin. Myös liikunnan ja levon oikea suhde, sillä väsyneenä tapaturmien alttius kasvaa. Alkulämmittelyt, loppuverryttelyt , palautuminen ja lihashuolto kuuluvat oleellisena osana aktiivisen koiran elämään. Palautumista ja nesteytystä voi tukea erilaisilla palautus- ja elekrolyyttijuomilla. Monilla ikääntyvillä harrastekoirilla on muutoksia nivelterveydessä raskaan fyysisen rasituksen aiheuttamana ja siksi aktiiviselle koiralle on hyvä lisätä ruokavalioon nivelten normaalia toimintaa edistäviä valmisteita sekä rasvahappoja.

Ennaltaehkäisyyn kannattaa siis panostaa

Nivelravinteet löydät täältä

Lisää
artikkeleita