Koiran nivelten hyvinvoinnin ylläpito

PVM

Miten ylläpidetään hyvää nivelterveyttä?

Koiran ikä, kunto, rakenne, terveys, liikuntatottumukset, geenit, ruokinta ja muut ulkoiset tekijät vaikuttavat koiran nivelten hyvinvointiin, ja toki muuhunkin hyvinvointiin yleisesti.

Korkealaatuinen ruoka koiran kaikissa ikä- ja elämänvaiheissa, ihannepainossa pysyminen ja liikkuminen luo hyvät perusedellytykset nivelterveyden ylläpitoon.

Liikunnalla ja hyvällä lihaskunnolla on suuri merkitys kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, niveliä myöten. Hyvää nivelterveyttä voi näin ylläpitää tai ehkäistä, mutta aina sekään ei auta ja koiralle voi tulla erilaisia nivelongelmia.

Pentuaika ja nuoret

Nuori pentu

Nuorien koirien kohdalla harva meistä ajattelee vielä nivelterveyttä. Koiralla on ensimmäisen vuoden aikana kiihkein kasvukausi, jonka vuoksi liikunnan ja levon suhde korostuu entisestään. Nuoren koiran on hyvä antaa liikkua paljon omaehtoisesti, vaihtelevassa maastossa, jossa koira voi samalla kehittää kehonsa hallintaa. Usein pelätään pentukoiran liikunnan aiheuttavan nivelongelmia, mutta liikkumattomuus on vielä isompi riski. Koiran kasvulevyt sulkeutuvat noin 12-17kk:n iässä, joten myös liiallinen rasitus tai vääränlaisessa maastossa treenaaminen (kovat alustat) kasvulevyjen ollessa vielä auki, voi johtaa luuston kehityshäiriöihin.

Lihaskunnon ja tasapainoisen liikkumisen kehittäminen on tärkeää nuoresta pitäen, jotta koira kestää tulevaisuudessa rasituksen vaatimukset esim. harrastelajeissa. Perusta siis kuntoon. Kannattaa muistaa, että koira ”valmistuu” vasta noin 2-3 vuoden iässä, jonka vuoksi liikunnan määrää ja kuormittavuutta kannattaa lisätä pikkuhiljaa portaittain. Ennen kuormittavan harrastuslajin aloittamista voi koiran käyttää eläinlääkärillä terveystarkastuksessa, jolloin mahdolliset muutokset voidaan poissulkea ja harrastus voidaan aloittaa hyvillä mielin.

Koiran rakenteella on merkitystä

Oikeassa asennossa olevat nivelpinnat, jänteet ja lihakset ehkäisevät niille kohdistunutta rasitusta. Ylirasitus voi aiheuttaa rasitusvammoja ja kulumia niin lihaksistoon, jänteisiin ja niveliin. Roduissa on paljon rakenne-eroja, jotka määrittävät miten koira liikkuu. Eri harrastelajit asettavat koiran rakenteelle erilaisia vaatimuksia ja siksi laji kannattaakin valita oman koiran ominaisuuksien mukaan. Eri lajeja löytyy paljon ja vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin. Vaihtoehtoja eri harrastelajeista kannattaa tutkia esim. Kennelliiton sivuilta tai oman rotuyhdistyksen tarjonnasta.


Nivelrikko

Nivelrikko on koirilla hyvin yleinen tuki- ja liikuntaelinsairaus, vaivaten jopa viidesosaa kaikista koirista. Nivelrikko aiheuttaa edetessään myös kroonista kipua ja se johtaa koiran liikkuvuuden vähenemiseen ja elämänlaadun huononemiseen. Vaikka sairautta ei voi parantaa, niin sen etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lieventää. Erilaisia hoitomuotoja nivelrikon hoitoon ovat oikeanlainen liikunta, painonhallinta, sopiva lihaskuntoa harjoittava ohjelma, akupunktio, fysioterapia, hieronta, lääkehoito, lääkeainepistokset, PRP ja leikkaushoidot.

Nivelrikon tukihoitoon tarkoitetuista ravintolisistä omega3-rasvahapot (EPA ja DHA) ja nivelille tarkoitetut rehulisät (glukosamiini, kondroitiinisulfaatti) ovat eniten käytettyjä. Nämä ovat nivelruston rakennusaineita. Rasvahappojen, erityisesti omega3- rasvahappojen, on todettu vähentävän tulehdusreaktiota nivelessä. vähentämään nivelessä olevaa tulehdusreaktiota. Tutkimustietoa koirilla käytettävistä ravintolisistä on jonkin verran, mutta tieto on ristiriitaista. Osa koirista näyttää kuitenkin selvästi hyötyvän ravintolisien käytöstä.

Seniori

Ikääntyvällä koiralla on erityistarpeita.

Keskimäärin 7-vuotias koira katsotaan ikääntyväksi. Pienillä koirilla seniori-ikä tulee myöhemmin, jopa vasta 10-vuotiaana, kun taas isoilla roduilla 5-6-vuotiaana. Iän myötä liikkuminen voi hidastua, koira näyttää jäykältä eikä halua liikkua enää niin paljon. Kannattaa varmistua onko kyseessä ikämuutokset vai sairaus. Liikkumisen haluttomuuden muutokset voivat kieliä esim. nivelrikosta, kivusta tai muista luustosairauksista. Ikääntyvä koira kannattaakin käyttää vuosittain eläinlääkärissä senioritarkastuksessa, jossa huomioidaan kokonaisvaltaisesti iän tuomia muutoksia ja niihin voidaan puuttua hyvissä ajoin. Esimerkiksi huonontunut nivelterveys näkyy ulospäin monesti vasta silloin kun tulee oireita.

Liikuntakyvyn ylläpitäminen onkin erittäin tärkeää nivelterveyden ja lihasten toimintakyvyn kannalta. Liikkuminen pehmeällä alustalla esim. metsässä, uiminen, kahlaaminen, ylipainon välttäminen ja ylipäänsä säännöllinen liikunta auttaa ikääntyvän koiran hyvässä kunnossa pitämistä. Monesti nivelrikko on ikääntyvän koiran vaiva ja siksi nivelvalmisteita ja rasvahappoja voi lisätä koiran ruokavalioon seniori ikään tultaessa.

Urheileva, harraste- ja käyttökoirat tai muuten aktiivisesti liikkuva koira

Koiran aktiivinen liikkuminen tai harrastuslaji voi tuoda erilaisia haasteita monella eri osa-alueella. Kuormittava liikunta, treenit, iskut nivelille, hypyt, suunnanmuutokset, metsästys- tai kilpailukausi. Kaikki tämä vaatii hyvän perustan, riittävän hyvän fysiikan suhteessa liikunnan vaatimiin tarpeisiin. Liikunnan ja levon oikea suhde, sillä väsyneenä tapaturmien alttius kasvaa. Oikeanlainen fyysinen harjoittelu, alkulämmittelyt, loppuverryttelyt , palautuminen ja lihashuolto kuuluvat oleellisena osana aktiivisen koiran elämään.

Aktiiviselle koiralle on hyvä lisätä ruokavalioon nivelten normaalia toimintaa edistäviä valmisteita sekä rasvahappoja. Ennaltaehkäisyyn kannattaa siis panostaa

Nivelravinteet löydät täältä

Oikeanlainen fyysinen harjoittelu

Jotta koiran lajiharrastusta tai aktiivista elämää voidaan tukea fyysisestä näkökulmasta, pitää harjoittaa oikeita asioita. Nousujohteinen ja suunnitelmallinen fysiikkaharjoittelu auttaa koiran kehoa kestämään ja suoriutumaan sille asetetuista tehtävistä helpommin ja turvallisemmin. Kun koira käyttää kehoaan oikein, se suojaa myös luustoa kuormittumasta väärin.

Lisää
artikkeleita