Toimituskulu aina 5.90€ ja yli 59€ tilauksille ilmainen toimitus!

Urheilevan koiran nesteytys ja palautuminen

PVM

Harrastuksena agility, palveluskoiralajit, koirajuoksu tai hiihto vai metsästys. Miten saadaan koira palautumaan rasituksen jälkeen.

Yhä useamman koiran kanssa harrastetaan nykyään eri koiraharrastelajeja, metsästystä tai ihan tavoitteellista kilpaurheilua. Mitä enemmän koiraa rasitetaan, sitä enemmän kiinnitetään huomiota koiran jaksamiseen ja hyvinvointiin. Aktiivisen koiran elämä koostuu monista eri palasista ja vain yhteen osa-alueeseen keskittymällä ei saada hyvää lopputulosta. Koiralle pitää rakentaa hyvä perusta harrastaa. Jos kuntotaso, treenimäärä tai ruokinta ei vastaa rasituksen aiheuttamaa määrää, on tiedossa varmasti ongelmia.

Millään yksittäisellä lisäravinteella ei saada korjattua näiden perusasioiden aiheuttamaa vajetta tai ongelmaa, vaan niiden tarkoitus on tukea aktiivisen koiran jaksamista ja suoriutumista työstä

Koiralla on ainutlaatuinen aineenvaihdunta ja siksi tutkimukset ihmisten, hevosten tai muiden lajien osalta ei voi kaikilta osin suoraan soveltaa koiriin. Useimmiten tutkimukset koirien liikkumistutkimuksista on tehty vinttikoirilla tai rekikoirilla. Tuloksia voidaan siis soveltaa sprintti- (agility, koirafrisbee ja muut sprinttilajit) tai pitkäkestoista (valjakko, juoksu, metsästys, haku jne.) suoritusta tekeviin koiriin.

Urheilukoirilla on suurempi energiantarve kuin normaalissa arjessa elävä ja liikkuva koira. Kestävyysharjoittelu, jolle on tunnusomaista pitkät harjoitusvaiheet eri rasitustasoilla, perustuu enimmäkseen aerobiseen aineenvaihduntaan, jossa käytetään rasvaa ensisijaisena energialähteenä. Lyhyempien, voimakkaampien harjoitusten aikana tapahtuu muutos kohti anaerobista aineenvaihduntaa ja hiilihydraatin aineenvaihdunta on tärkeää suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Elektrolyyttitasapaino ja metabolinen stressi ovat tärkeitä ravitsemuksellisia näkökohtia urheilevalle koiralle, koska jotkut kivennäisaineet saattavat vähentyä vaikuttaen suorituskykyyn ja terveyteen.

Koiralle pitää antaa edellytykset harrastaa ja työskennellä

Koira voi väsyä suorituksen aikana monesta eri syystä. Kuuma päivä voi aiheuttaa kuivumista ja lämmönnousua, energiavarastot loppuvat kesken tai koira kramppaa. Nestehukan ensimmäisiä oireita on janon tunteen katoaminen. Jo 1% nestehukka heikentää koiran suoritusta ja 2-3% nestevajaus aiheuttaa koiralle huonovointisuutta ja voimattomuutta. Liikunta lisää vedentarvetta jopa nelinkertaiseksi normaaliin kulutukseen nähden ja sitä kuluu mm. kehon jäähdytykseen hengitysilman välityksellä. Nestehukan oireita voivat olla kuivat limakalvot, ihon palautuminen huonosti kun sitä nostaa tai puristaa, tummankeltainen virtsa ja juomattomuus. Nestehukka aiheuttaa myös lämmönsäätelyn ongelmia ja koiraa voi kuivumisen lisäksi vaania lämpöhalvaus. Lämpöhalvauksen oireita on tiheä hengitys, nopea pulssi, kuolaaminen ja limakalvojen värin muuttuminen sinertäväksi tai kirkkaan punaiseksi. Koiraa kannattaa siis tarkkailla pitkin päivää jos kisa-, treeni- tai metsästyspäivä venyy pitkäksi.

Nesteytyksestä huolehdittava ennen suoritusta

Suoritusta lähdetään tekemään tyhjällä vatsalla, energiatasot ovat ylhäällä ja energia ei mene aamupalan sulattamiseen ja insuliinipiikin aiheuttamaan väsymykseen. Ennen suoritusta ei siis kannata tankata ruokaa, vaan huolehtia nestetasapainon ja jaksamisen riittävyydestä. Jos suoritusta tehdään kesäkuumalla, voi nesteytyksen aloittaa jo edellisenä iltana ja jatkaa aamulla noin 2-3 tuntia ennen suoritusta. Huonosti juovalle koiralle voi tehdä makuvettä eli sekoittaa veden joukkoon muutaman hiutaleen tonnikalaa tai muuta koiralle mieluisaa. Koiralle voi tarjota janojuomaksi vettä, joka onkin paras janojuoma ja normaali rasituksessa olevalla koiralle ihan riittävä, mutta kivennäisten ja muiden lisäravinteiden merkitys kasvaa rasitustason noustessa, kisapäivän kestäessä tai kuumana päivänä. Helppo tapa voi olla etukäteen annettava nesteytysjuoma, joka sisältää koiran tarvitsemia ainesosia pitkän päivän aikana ehkäisten kuivumista, lihasten kudosvaurioita ja antaa energiaa jaksamiseen.

Mistä koira sitten hyötyy veden lisäksi?

Elektrolyyteistä tärkeimmät eli kalium, kalsium ja magnesium vaikuttavat koiran nestetasapainon säätelyyn, kramppien ehkäisyyn, palautumiseen, lihasten ja hermojen toimintaan. Beeta-alaniini lisää maitohappokestävyyttä ja ehkäisee kehon happamuutta. BCAA eli haaraketjuiset aminohapot (leusiini, isoleusiini ja valiini) auttavat lihasmassan kasvattamisessa, estävät lihasmassan katoamista ja auttavat fyysisestä rasituksesta palautumista. Haaraketjuiset aminohapot ovat välttämättömiä aminohappoja, jotka täytyy tulla ruoasta, koska koiran elimistö ei osaa tuottaa niitä itse. Kreatiniini liittyy lihasten energia-aineenvaihduntaan. Lihaksissa on kreatiinia ja kreatiinifosfaattia, jotka ovat tärkeitä lihassolujen energian tuottamisessa. Tutkimukset osoittavat, että kreatiini voi parantaa suorituskykyä lyhytkestoisissa tai voimaa vaativissa suorituksissa.

Palautuminen alkaa kun suoritus loppuu

Heti suorituksen jälkeen koira viedään jäähdyttelylenkille. Kevyt jäähdyttely n.10-15 minuuttia tasaa koiran lämpötilaa, joka on voinut nousta useilla asteilla, sekä hengityselimistöä. Tämän jälkeen koiralle voi tarjota pieniä määriä vettä useaan otteeseen. Palautumisen tärkeimpiä vaiheita on kehon happamuuden neutralisointi.

Kun harjoituksesta on kulunut n.30 minuuttia voi alkaa tarjota koiralle palautumista edistävää palautusjuomaa. Heraproteiini on erinomainen proteiinin lähde lihasmassan rakentumiselle ja suorituksen jälkeiselle palautumiselle. Heraproteiinin imeytyy nopeasti hiilihydraatin avustuksella ja sisältää paljon välttämättömiä aminohappoja. Suorituksen aikana lihaksiin varastoitunut glykogeenivarastot tyhjentyvät ja ne tulisi palauttaa tehokkaasti seuraavaa suoritusta varten. Rasvalisä auttaa energiavarastojen täydentymiseen sekä nestetasapainon ylläpidossa.

Kuumana päivänä myös jäähdytys esim. viileällä vedellä kannattaa tehdä alhaalta päin eli kostuttaa vatsanalusta ja reisien sisäpinnat. Viilentävä alusta voi tuoda joillekin koirille myös hieman helpotusta lämpimänä päivänä. Jäähdyttelyn jälkeen koira kannattaa laittaa 20-30 minuutiksi lepoon sekä tarkistaa silmämääräisesti sekä tunnustellen koiran keho läpi mahdollisten vammojen osalta. Levon jälkeen tehdään vielä lyhyt palauttava lenkki ja tarjotaan palautusjuomaa. Kun suorituksesta on kulunut n. 2-4 tuntia annetaan koiralle korkeaproteiinista ruokaa. Rasituksen määrästä ja tasosta riippuen koira palautuu suorituksesta 24-72h. Palautuminen siis jatkuu usean päivän ajan, jolloin koiralle on hyvä tarjota kevyttä liikuntaa raskaan suorituksen vastapainoksi ja palautumisen edistämiseksi. Kova fyysinen rasitus voi johtaa ylikuntoon, nivelten ja lihasvaurioiden syntyyn sekä stressitiloihin. Siksi onkin hyvä muistaa, että myös lepo on yhtä tärkeää kuin liikkuminen.

Toimiviksi testatut nesteytys- ja palautusjuomat löydät täältä

Lähteinä käytetty:
De Godoy, M.R.C.; Beloshapka, A.N.; Carter, R.A.; Fascetti, A.J.; Yu, Z.; McIntosh, B.J.; Swanson, K.S.; Buff, P.R. (2014). ”Acute changes in blood metabolites and amino acid profile post-exercise in Foxhound dogs fed a high endurance formula”. Journal of Nutrition. 3 (33): 1–6.

Changes in Plasma and Muscle Creatine Concentration after Increases in Supplementary Dietary Creatine in Dogs. The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2691S–2693S

Preventing injury in sporting dogs, Wendy Baltzer, DVM, PhD, DACVS
April 2012 Veterinary Medicine dvm360.com

Lisää
artikkeleita