Pitkään on ollut käsitys, ettei koiraa voi tai saa, pestä kuin 1-2 kertaa vuodessa. Tämä käsitys saattaa juontaa juurensa niiltä ajoilta, jolloin koirat elivät pääsääntöisesti ulkona eikä niiden turkinhoitoon käytetty juuri lainkaan aikaa. Nykyään tiedetään, että likainen karva haurastuu, katkeilee ja takkuuntuu helpommin kuin puhdas. Likaista karvaa harjatessa voi varautua karvojen katkeiluun ja takkujen selvittelyyn. Koira kannattaa siis pestä kun se on likainen. Pesutiheys riippuu koiran turkin laadusta, aktiviteeteistä sekä harrastuksista. Varsinkin pitkäkarvaisilla koirilla pesemisen merkitys karvan kasvuun ja hyvinvointiin korostuu. Pohjavillaisilla roduilla pesu yleensä irrottaa kuivatessaan pohjavillaa edesauttaen karvankasvua ja ihon hengittämistä kun vanha karva irtoaa. Turkkia ei hoideta siis vain ulkonäön vuoksi, oikein hoidettu turkki ei takkuunnu niin helposti, edesauttaa uuden karvan kasvua ja antaa ihon hengittää.
Kurakeleillä koko koiraa ei suinkaan tarvitse pestä , riittää kun tassut sekä mahanalus huuhdotaan ja käytetään vain tarvittaessa pesuainetta. Talvisin kun teitä suolataan, tassut ja varpaanvälit kannattaa muistaa puhdistaa huolella. Kesäisten uintireissujen jälkeen koira on hyvä pestä tai ainakin huuhdella. Moni koira kierii maa-aineksessa uinnin jälkeen ja tämä ylimääräinen aines ei välttämättä itsekseen varise kuivuessaan pois. Jäädessään ärsyttämään ihoa, se on hyvä alusta kehittää erilaisia iho-ongelmia.
Mutta mikä on koiralle sopiva shampoo?
Iho on koiran suurin elin ja sillä on tärkeitä tehtäviä sekä lämpöä säätelevänä elimenä sekä immuunipuolustuksen ylläpitäjänä. Koiran päällikarva on luonnostaan likaa ja vettä hylkivä ja liian voimakkaat pesuaineet vievät turkista sen oman luonnollisen rasvan. Ihmisen ihon pH on noin 5-5,5 ja koiran noin 7, näin ollen ihmisten pesuaineet eivät ole koirille sopivia. Ei siis ole ihan yhdentekevää mitä koiran herkälle iholle ja turkille käytetään. Myös koirat altistuvat suurelle määrälle erilaisia kemikaaleja elinaikanaan ja se ”luonnollinen” shampoo ei yleensä olekaan niin luonnollinen kun tutkitaan ainesosia.
Tiedätkö millä lemmikkisi peset?
Lemmikkien hoitotuotteet ovat viranomaisten valvoman kosmetiikkalainsäädännön ulkopuolella, tästä poikkeuksena hyönteiskarkotteet. Niiden myyntiä ja käyttöä säädellään EU:ssa biosidiasetuksella, sekä lisäksi Suomessa kemikaalilailla. Oletko huomannut nimikkeitä; Hellävarainen, luonnollinen, hedelmäuutteista valmistettu, kookospohjainen, kasvipohjainen shampoo? Nämä ominaisuudet rajoittuvat usein vain tuotteen nimeen ja itse tuotteessa käytetyt ainesosat eivät ole lainkaan sitä mitä sanotaan.
Sulfaatit löytyvät usein puhdistusaineiden koostumuksesta. Sulfaatit ovat pinta-aktiivisia aineita, joita käytetään laajasti monissa pesevissä tuotteissa. Yhdistettynä veteen, sulfaatit saavat tuotteen vaahtoamaan ja puhdistamaan tehokkaasti, mutta sulfaatit voivat vahingoittaa ihon suojakerrosta sekä karvan rakennetta. Pitkäaikainen sulfaattien käyttö aiheuttaa kertymisen ihon pintakerrokseen ja aiheuttavat hilseilyä, kuivuutta, punoitusta ja kutinaa. Tuoteselosteissa saatetaan puhua kasvi- tai kookosperäisistä aineista johdettuja, niillä tarkoitetaan monesti sulfaatteja.
Useimmiten pesevissä tuotteissa käytetyt sulfaatit löytyvät nimillä:
- Sodium Lauryl Sulfate
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate
- Sodium Myreth Sulfate
- Sodium Coco-Sulfate
- SLS ja SLES
Muita voimakkaasti peseviä ainesosia, jotka aiheuttavat allergioita ja iho-ärsytystä (surfaktantit):
- PEG’s, PEG8
- Propylene Glycol
- Cocamidopropyl Betaine
- Hydroxysultain
Valmistajat käyttävät etanoliamiineja koiran shampoiden synteettisessä valmistamisessa, koska ne luovat kermaisen tekstuurin, jolla on hyvä vaahto. Ne vähentävät myös aineiden pintajännitystä siten, että vesiliukoiset ja öljyliukoiset ainesosat voivat sekoittua toisiinsa, ja ne voivat auttaa tuotteen pH-tason hallinnassa. Saippuoitujen öljyjen avulla valmistetut shampoot ovat juoksevampia ja matalasti vaahtoavia, mutta silti luonnonperäiset shampoot pesevät hyvin turkkia ja ihoa eli vaahtoavuus ei liity millään tavalla kykyyn puhdistaa.
Mitä etsitään etiketistä:
MEA-, DEA- ja TEA-nimiä on paljon ja hieman eri nimikkeillä, tässä on joitain yleisimpiä:
Triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA-lauryl sulfate
Kookosöljystä kemiallisesti valmistettu “Cocamide DEA” (kokamidi dietanolamiini), jota käytetään yleisesti koirien shampoiden vaahdottajana. Kaliforniassa tämän syöpää aiheuttavan karsinogeenin käyttö on kielletty ja sen käyttöä ja turvallisuutta valvotaan myös EU:ssa. Näitä Cocamide DEA:ta sisältäviä kookostuotteita markkinoidaan joskus jopa luonnontuotteina.
Säilöntäaineet ja hajusteet ovat yleisimpiä ihon ärsytysreaktioiden ja kosketusallergian aiheuttajia
Säilöntäaineina käytetyt parabeenit aiheuttavat allergiaa huomattavasti metyyli-isotiatsolinonia harvemmin, mutta silti niillä on huono maine. Nykyään osa parabeeneista on kiellettyjä, sillä niiden turvallisuutta ei ole täysin pystytty varmistamaan. Nykyään sallitut parabeenit tunnistaa ainesosaluettelosta nimillä propylparaben, butylparaben ja ethylparaben ja muita aineita, jotka päättyvät -paraben nimikkeeseen.
Fenoksietanolia käytetään usein parabeenien korvikkeena. Etsi etikestistä näitä: Phenoxyethanol, PhE
Tuotteista voi löytyä mm. karsinogeeninen formaldehydi tai formaldehydin vapauttajat (triklosaani tai metyyli-isotiatsolinoni). Herkistyminen metyyli-isotiatsolinonille ja sen aiheuttamat kontaktiallergiat ovat rajusti lisääntyneet. Metyyli-isotiatsolinonia voidaan käyttää kosmetiikan säilöntäaineena myös seoksena metyylikloori-isotiatsolinonin kanssa (INCI-nimi: Methylchloroisothiazolinone/Methylisothiazolinone). Seos on sallittu ainoastaan poishuudeltavissa kosmeettisissa valmisteissa enimmäispitoisuudella 0,0015 %
Muita säilöntä-aineita voi löytää nimikkeillä:
Formaldehyde, DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea ja Imidazolidinyl Urea.
Keinotekoiset hajusteet
Aiheuttavat allergeeneja ja viivästynyttä ihoärsytystä.
Ftalaatit ovat kemiallisia pehmentimiä eli niitä käytetään useimmiten tekemään muovista pehmeämpää ja notkeampaa. Näitä aineita löytyy kuitenkin myös monista tuotteista. Valitettavasti ftalaatteja on olemassa niin monenlaisia, että niitä on vaikea tunnistaa vain lukemalla läpi tuoteseloste. Ne on saatettu merkitä selosteeseen ainoastaan ´hajusteeksi´ tai ´parfyymiksi´. Erilaiset ftalaatit voivat vaikuttaa kehoon erilaisilla tavoilla. Eläinkokeissa on havaittu, että jotkut näistä aineista voivat vaikuttaa endokriiniseen järjestelmään (esimerkiksi hormoneihin), ja rottakokeessa niiden huomattiin häiritsevän rottien normaalia seksuaalista kehitystä. Ftalaattien on havaittu vaikuttavan myös ihmisten hedelmällisyyteen ja lisääntymiseen.
Hajusteet löytyvät esim. Geraniol, Linalool, Limonene, Hexyl cinnamal, Eugenol, Citral, Citronellol, Lyral, Butylphenyl Methylpropional, parfum, fragrance, aroma
Monet hajusteallergikot sietävät usein kuitenkin luonnollisia eteerisiä öljyjä. Luonnollinen tuoksu tarkoittaa, että kaikki tuoksukomponentit ovat luonnollisia – niihin ei ole piilotettu mitään ylimääräistä.
Petrokemian tuotteet, kuten mineraaliöljy, parafiini, vaseliini
Synteettiset öljyt syntyvät, kun raaka-öljyä käsitellään kemiallisesti. Tuotteissa ne usein tukkivat ihohuokosia ja estävät ihon luonnollisia toimintoja. Ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja ne on usein liitetty tulehduksellisiin tiloihin, kuten ekseemaan. Parafiini ja mineraaliöljy saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena. Nämä aineet tulevat uusiutumattomasta luonnonvarasta ja ovat luonnolle erittäin haitallisia. Näitä voi etsiä nimikkeillä: Paraffinum Liquidum, petrolatum, petroleum jelly, propylene glycol.
Silikoniyhdisteet
Silikoneihin kuuluu laaja joukko erilaisia synteettisiä yhdisteitä. Silikoneja käytetään yleisesti koirien hoitoaineissa ja takunpoistosuihkeissa. Silikoni muodostaa karvaan liukkaan läpäisemättömän kalvon, jonka poistaminen vaatii yleensä voimakkaasti peseviä aineita. Joutuessaan iholle ne tukkivat ihohuokosia ja ovat epäekologisia, sillä ne eivät ole biohajoavia. Tuoteselosteissa näitä voi löytyä nimillä: dimethicone, cyclopentasiloxane, cycloheksasiloxan.
Synteettiset väriaineet
Väriaineella ei ole peseviä, tai muitakaan, pesutulokseen vaikuttavia ominaisuuksia. Jos shampoopullossa on esimerkiksi ruusun kuva, shampoo on hempeän vaaleanpunaista ja se tuoksuu ruusun terälehdille, niin peseekö se paremmin tai hellemmin. Pesukokemus on glamourmainen, mutta valitettavasti kyseiset ainesosat eivät tehosta pesua, vaan lukeutuvat haitallisiin kemikaaleihin.
Muita aineita mitä etsiä
Säteilytettyjä tai geenimanipuloituja raaka-aineita ei yleensä löydy luonnollisista tuotteista.
Etoksyloidut emulgaattorit (PEG-, PPG-), kuten PPG-5-Ceteth-20. Niiden valmistaminen on ympäristöä kuormittavaa.
Koska lemmikkisi ei voi itse tehdä valintoja, niin kannattaa katsoa ainesosalistat läpi tarkkaan kun olet valitsemassa ihon- tai turkinhoidon tuotteita. Tai käydä tarkastamassa jo ne ostetut pullot ja purnukat. Valmistajat voivat markkinoida tuotteitaan millä tahansa nimikkeellä, vaikka kyseisiä ainesosia ei löydy kuin promillen osia. Myös ihmisen oma iho on kosketuksissa moniin eri kemikaaleihin ja kosmetiikkaan. Sama aine millä peset omaa lemmikkiä, on kosketuksissa myös oman ihosi kanssa. Monesti iho-ongelmat ja ihottumat voivat johtua käyttämistämme kemikaaleista.
Aidosti luonnollisista ainesosista valmistetut shampoot sisältävät usein kasvipohjaisia ainesosia kuten yrttejä, kasviöljyjä ja eteerisiä öljyjä. Nämä vaikuttavat positiivisesti karvan rakenteeseen, kasvuun ja ihon hyvinvointiin, ilman ylimääräistä kemikaalikuormaa ja ovat ekologisia käyttää.
Maahantuomme WashBar ihon- ja turkinhoitotuotteita, jotka ovat aidosti luonnollisista raaka-aineista valmistettuja, ilman haitallisia kemikaaleja. Tuotteesta riippuen ne sisältävät saippuoituja kasvi- ja eteerisiä öljyjä. Raaka-aineet ovat jäljitettävissä viljelypaikoille asti eikä niiden kasvatukseen ole käytetty kasvimyrkkyjä.
Lähteet: Kennelliitto, Evidensia, Tukes, Teknokemian yhdistys, dogsnaturallymagazine.com